Ocak
Yeni yıla inanılmaz bir başlangıç yaptık; sıcaklık 20°C! Bütün arılar dışarıda, hatta 6 numaralı kovan ilk polenlerini taşımaya başladı bile. Bu, ana arının yumurta yapmaya başladığı anlamına geliyor. Ancak, Ocak’ın son haftalarında aşırı soğuklar başladı, gündüz -2°C, gece ise -7°C’leri gördük.
Şubat
İlk iki hafta soğuklar devam etti. İkinci haftadan itibaren soğuklar kırılmaya başladı. Pfalz ormanındaki arılara baktım; iki koloni sönmüş, bir koloni ise çok zayıf da olsa yaşıyor. Ayın sonuna doğru, gece sıcaklıkları -4°C’lere kadar düştü. Şubat sonu itibariyle 12 kolonim yaşıyor, üçü çok zayıf. Bahara çıkıp çıkamayacaklarını göreceğiz.
Mart
Mart soğuklarla başladı, gece sıcaklıkları eksi derecelere düştü. İkinci haftadan itibaren don olayı sona erdi, sıcaklıklar 8-10°C arasında seyretmeye başladı. Mart’ın 13’ünde hava 20°C oldu. İlk kez kovanlara bakma fırsatım oldu ve yaklaşık 12 kolonimle bu yılı tamamladık. Bir koloni kışı atlatamadan söndü. Üç koloni çok zayıf ama iki tanesinde günlük yumurta ve kapalı kuluçka var. Yani, yaklaşık dokuz kolonimle yeni arı yılına devam edebileceğim. Bu, sonbaharda yeterince kış bakımı yapamamış biri olarak beni oldukça mutlu etti.
12 ve 15 numaralı kovanlara yiyecek desteği sağladım; biri 1 kg, diğeri ise 800-1 kg bal aldı. Ayrıca varroa için kekik, balmumu, propolis, kav mantarı ve sumak karışımlı bir duman hazırladım.
23 Mart
Başarılı bir şekilde ikinci arı yılına girmiş bulunuyoruz. Geçen yıl 10 kovanla başladık, 16 kovanla devam ettik, sonbaharda iki kovan kaybettik ve 14 kovanla kışa girdik. Kış kaybımız sadece ormandaki iki koloni oldu. Şu an 12 kolonimiz yaşıyor, dokuzu oldukça sağlıklı. Varroa mücadelesi en zorlu kısım, bu yıl sadece oksalik asit kullandım ve sadece gerektiğinde. Yerel arılara adapte olmuş koloniler çok güçlü, bu yolda devam ediyorum.
Nisan
Ne yazık ki Nisan da Mart gibi inişli çıkışlı, yağmurlu ve soğuk geçti. Zayıf koloniler, özellikle 5, 21 ve 19 numaralı kovanlar, hızlı bir toparlanmaya doğru gidiyor. Pfalz ormanındaki arılarda gözle görülür bir canlılık var. 4, 6, 12, 14 ve 15 numaralı kovanlar ise yeterince güçlü ve oğul eğilimi gösterebilirler.
Mayıs
Mayıs başında 15 numaralı kovanı böldüm, yeni kovan 22 numara oldu. Mayıs boyunca yoğun oğullar yaşandı ama ben yoktum. 4, 19 ve 17 numaralı kovanlar oğul vermiş.
Haziran
4 ve 19 numaralı kovanlarda henüz günlük yumurta yok. Oksalik asit uygulaması yapabilirim. Haziran ayı ıhlamur zamanı. 20 Haziran’da 22 numaralı kovana kestane balı için Pfalz ormanına götürdüm. 19 numaralı kovan büyüyor.
Temmuz
7 Temmuz’da 15 numaralı kovandan 13 kg bal alındı ve kovan bölündü. Yeni kovan 20 numara oldu. 12 Temmuz’da 14 numaralı kovandan 15 kg bal, 20 Temmuz’da 12 numaralı kovandan 9 kg bal alındı.
Ağustos
18 numaralı kovandan 5 kg, 1 numaralı kovandan 5 kg bal alındı. Ağustos ayının 10’undan itibaren bütün kovanlara Hidrolat + Aromatik Bitkisel Solüsyonu uygulamaya başladım ve Eylül sonuna kadar her hafta yapmayı planlıyorum. Dikkatimi çeken bir şey; Asya tipi eşek arılarının yoğunluğu.
Eylül
Ne yazık ki bahçemdeki 1 numaralı koloniyi Asya tipi eşek arıları (Vespa velutina) katletti. Bu arılar Ağustos ayında yoğun görülmeye başladılar. Eylül ortalarında 4 numaralı koloni diğer koloniler tarafından yağmalandı, ana arının çaresizliği trajikti.
Son Kontrol
Kasım sonunda kovanları son kez kontrol ettiğimde, tüm kolonilerin yok olduğunu gördüm. 15 kovan, bu katil eşek arıları tarafından katledilmişti. İnanılmazdı.