Ana Arı
Kraliçe yani ana arı, birkaç yıl yaşayan ve bu nedenle birkaç nesil işçi arıya tanıklık eden tek arıdır . Kraliçe arı, koloninin devamlılığını temsil eder. Koloninin devamlılığını belirleyen onların mirasıdır. Ve koloninin birbirine kaynaşmasını sağlayan kraliçenin kokusudur (feromonlar).
Yumurta bırakma
Mart – Ağustos ayları arasında koloninin büyümesi için sürekli yumurta bırakır. Günde 1200’e kadar yumurta bırakır. Bu, vücut ağırlıklarının %80’ine tekabül eder. Bu, yüksek enerjili ve hepsinden önemlisi protein açısından zengin bir diyet gerektirir. Bu nedenle dadı(bakıcı) arılar tarafından özel bir yem suyu olan arı sütü (Gelée royale) ile beslenir.
Kuluçka hücresinin türü, kraliçenin yumurtlama sırasında deposundan sperm ekleyip böylece yumurtayı dölleyip döllemeyeceğini belirler. Döllenmiş yumurtalar dişi arılara dönüşür. Ana arı, kuluçka hücresinin çapı 5,2 ile 5,4 mm arasında ve hücrenin derinliği yaklaşık 10-12 mm olduğunda döllenmiş bir yumurta bırakır. Kraliçe bunu anteniyle ölçer. Hücre daha büyükse (6,2 ila 6,4 mm, 16 mm derinlik), kraliçe döllenmemiş bir yumurta bırakır. Böylece bir erkek larvanın (drone) büyüdüğünü belirler.
Koloninin Ana Arı Değişimi
Kraliçe değişimi kolonide her zaman kritik bir aşamadır. Değişim, koloninin bölünmesi ve yaşlı kraliçenin bazı işçi arılarla birlikte kovanı sürü halinde terk etmesi (oğul vererek) nedeniyle olabilir. Ya da yaşlı kraliçe o kadar zayıftır ki, oğul verecek gücü yoktur. İşçi arılar da kendilerinin yerine geçmesi için genç bir kraliçe yetiştirirler. Eski kraliçe, halefi yumurtadan çıkmadan kısa bir süre önce veya sonra ölür.
Bir kraliçenin gelişim yumurta ve larva dönemi ile birlikte sadece 10 gündür. Bu süre zarfında dadı(bakıcı) arılar tarafından yoğun bir şekilde beslenirler. Larva olduğu süre boyunca arı sütü ile beslenir. Ardından, metamorfozun gerçekleştiği pupa dinlenme dönemi gelir. Bir kraliçenin toplam gelişme süresi 16 gündür.
İşçi Arı
İşçi arılarda bir iş bölümü vardır. Buna bilemsel olarak politeizm denir. Arıların yaşlarına göre farklıgörevleri vardır. Kuluçkadan sonraki ilk 21 gün kovanda çalışırlar: temizlik, kuluçka bakımı, petek yapımı, bal yapımı ve bekçilik görevi. Sonra hayatlarının sonuna kadar toplayıcı (tarlacı) olarak çalışırlar.
Erkek Arı
Drone, erkek arıdır. Döllenmemiş bir yumurtadan gelişir. Mayıs-Temmuz döneminde bir arı kolonisinde birkaç yüz erkek arı vardır. Dronların tek işi, çiftleştiklerinde tohum tedariklerini genç bir kraliçeye aktarmaktır.
Drone’nun iğnesi yok. Ağız parçaları da küçülmüştür. Drone, ancak işçiler onu beslediği sürece hayatta kalabilir veya kovanın stoklarıyla geçinebilir.
Yaz sonunda, “drone görevini yaptığında”, drone’lar artık işçiler tarafından beslenmez ve bal stoklarından uzağa itilirler. İşçi aranır dronları kovandan sürer ve bazen de kovandan çekerek çıkarırlar. Uçuş deliğinin önünde artık daha fazla dron bulacaksınız. Erkek arılardan bazıları çoktan açlar ve uçuş deliğinin önünde yatıyorlardır. Burada drone savaşı yaşanmış gibi bir görüntü var. Ancak, nadiren bir işçi arının sokmasıyla bir drone gerçekten öldürülür.