Çok az beslendi: Geçen yaz çok az beslenmiş olabilir.
Çok fazla yem tüketilmesi: Arıların özellikle kış boyunca yiyecek tüketiminin yüksek olması da mümkündür. Bu daha çok ılıman ve sürekli değişen iklim koşullarında olur. Böyle olunca arılar erkenden çok sayıda kuluçka yaparlar, bunların da beslenmesi ve ısıtılması gerekir. Özellikle geç oluşturlan genç arı kolonileri, kışa geçirme koşulları oluşturmak için yiyecek stoklarını yavrulamak için kullanırlar
Yağma: Zayıf koloniler genellikle sonbaharda değil, aynı zamanda ilkbaharda da yağmaya uğrayabilirler. Buradaki failler komşu koloniler olabilir, ama aynı zamanda yaban arıları da olabilir.
Acil beslemeyi ne zaman yapmalıyım?
Artan yemi erken kontrol edin: Şubat ortası, en geç Mart başı, yemin hala yeterli olup olmadığını kontrol edin.
Yem miktarını kontrol edin: Kovanda hala kaç çıta bal var?
Tek tek kolonileri kaldırın veya bir terazisi ile tartın. En hafif kolonide hala kaç tane petek olduğunu kontrol edin. Toplamda, arıların ilk nektar akışına kadar bakılmaları için Şubat ayının sonundan Nisan ayının ortasına kadar yaklaşık 8 kg’a ihtiyacı vardır.
Yem kaybını önleme: Arılar yemlere ulaşabilmeli, “yeme ulaşma sorunu” olmamalıdır. Almanyadaki arıcılar bu durumu “Futterabriss” fenomeni olarak adlandırıyorlar. Bu tehlike, özellikle tek katlı kovanlarda olur. Ballı çıtalar, kış salkımının hemen yanında olmalıdır.
Yem tüketimine dikkat edin: Kuluçkasız bir koloni ayda yaklaşık 1 kg yem tüketir, kuluçkalı kolonileri 3 kg.
Arıları nasıl doğru şekilde beslerim?
Petekler idealdir: Arıların yiyeceğe hızla ulaşabilmesi için onları doğrudan arı kovanına asmanız yeterlidir.
Şekerle besleme: Akışkan şekerli su (3:2) veya hazır şurup ile besleme de mümkündür. Yiyecekleri arı kovanının hemen yanındaki bir yem torbasına koyun. Arıların boğulmaması için mantar veya dal gibi yüzer şeyler düşünün. Arıların yiyecekleri daha kolay bulabilmeleri için doğrudan arı kovanına bir yiyecek yolu döşemek de iyidir.
Bal ile besleme: Arılar bal ile de beslenebilir. Ancak burada dikkatli olmalısınız: Yabancı ballarda yavru sporları olabileceğinden sadece kendi balınız kullanılabilir. Honeydew balı da arılar için kolayca sindirilemediği için uygun değildir. Ayrıca, arıların çözmek için önce suya ihtiyacı olduğundan, kristalize bal konusunda dikkatli olun.
Acil beslenmeden sonra ne olur?
Yiyecek tedarikine dikkat edin: Acil beslenmeden gelen yiyecekler genellikle sadece kısa bir süre için yeterlidir. Bu nedenle, Nisan ayının sonuna kadar, ilk toplu yemler başlayana kadar, koloninin genellikle yiyeceğe bağımlı olduğunu her zaman aklınızda bulundurmalısınız.
Çok azdan çok daha iyidir: Çok az yiyeceğe sahip olmaktansa petekleri daha sonra çıkarmak daha iyidir.
Acil besleme istisna olmalıdır: Arıların çok az yiyeceği oluyorsa, onları yaz sonunda daha fazla beslemek daha iyidir.